Navigacija

Analiza izveštavanja o nasilju nad ženama predstavljena u Barseloni

 

Predstavnice Regulatornog tela za elektronske medije su danas u Barseloni učestvovale na sastanku Grupe za rodnu ravnopravnost Mediteranske mreže regulatornih tela, gde su predstavile rezultate Analize izveštavanja o nasilju nad ženama (RTS 1 i TV Prva).

Rezultati Analize izveštavanja o nasilju nad ženama, ukazuju da se u medijima nedovoljno pokreću teme o nasilju nad ženama kao društvenom problemu od javnog interesa.

Takođe, istaknuta je potreba da mediji snažnije preuzmu odgovornost u promovisanju rodne ravnopravnosti, dostojanstva žene, borbi protiv rodne diskriminacije, menjanju stereotipa i stava da je rodno zasnovano nasilje nad ženama privatni, a ne alarmantni društveni problem.

Analiza koja je urađena za Srbiju deo je šire studije koju sprovodi Grupa za rodnu ravnopravnost Mediteranske mreže regulatornih tela, a čiji zaključci i preporuke treba da posluže unapređenju izveštavanja o nasilju nad ženama i odgovarajućoj novinarskoj praksi, kao i podizanju svesti o važnosti ove teme kod šire javnosti.

Mediteranska mreža regulatornih tela osnovana je 1997. godine i funkcioniše kao platforma saradnje i razmene iskustava država Mediteranskog basena, a koja okuplja 26 članica iz 23 zemlje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/670/Barselona_2019__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/670/Barselona_2019__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/670/Barselona_2019__3_.jpg
Back to top