Navigacija

Odgovor člana Saveta REM Olivere Zekić JMU RTS povodom saopštenja "RTS nije smanjivao ton Vesiću"

Poštovani gospodine Bujoševiću,

Povodom saopštenja JMU RTS-a „RTS nije smanjivao ton Vesiću“, imam potrebu da Vam se ponovo obratim sa zaključkom da je dosta vremena, i dosta stručnjaka bilo potrebno da RTS ustanovi apsolutno isto što i stručna služba REM-a i ja, pre nekoliko nedelja - Goran Vesić je bio glasniji u studiju, a tiši na tv ekranima.

Mogli bismo sada nadugačko i naširoko da raspravljamo o detaljima: ko je u emisiji određivao koliko ko treba da govori i kada treba da bude prekidan, i zašto je pojačani Đilas imao 756 sekundi da govori, a Vesić 375; da li se ton spušta svima, kada svi u isto vreme govore (što se najčešće dešavalo); po kom rasporedu, u kom scenariju emisije je određeno ko se ubacuje, a ko govori, u trenucima kada voditeljka ne vodi emisiji, nego i sama učestvuje u raspravi... ali, pošto nam je zaključak isti - da Goran Vesić jeste bio utišavan - mislim da sve to možemo da ostavimo za neku drugu priliku, u kojoj će RTS svima, unapred, predstaviti pravila svojih debatnih emisija i način na koji će učesnici biti tretirani, to jest, koliko će vremena svako od njih imati da se čuje.

Do tada, molim samo da prestane paranoja - nikada nisam pomenula da je “stišavanje” Vesića bio “nalog rukovodstva RTS”, nego sam to rukovodstvo samo pitala zašto se to desilo. I odgovorili su mi da jeste bio stišavan.

Mislim da je ovakav, zajednički zaključak, odličan povod da RTS krene u posao uspostavljanja jasnijih pravila, posle kojih neće biti potrebni ni vreme, ni stručnjaci, da se odgovori na prosta pitanja.

Hvala,

Član Saveta

Olivera Zekić

Back to top