Navigacija

Javni poziv za izdavanje odobrenja za pružanje medijske usluge na zahtev


Regulatorno telo za elektronske medije (u daljem tekstu: Regulator) poziva sva fizička i pravna lica koja imaju nameru da pružaju medijske usluge na zahtev (nelinearne medijske usluge), da podnesu zahtev i propisanu dokumentaciju za izdavanje odobrenja za pružanje medijske usluge, u skladu sa članom 87. Zakona o elektronskim medijima („Službeni glasnik RS“, 92/2023). 

Odobrenje za pružanje medijske usluge na zahtev, Regulator izdaje na zahtev pružaoca medijske usluge koji se podnosi na Obrascu ZO. 

Obrazac ZO- Zahtev za izdavanje odobrenja za pružanje medijske usluge na zahtev.

Medijske usluge na zahtev u Republici Srbiji, može da pruža svako fizičko i pravno lice u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim medijima i kome je Regulator izdao odobrenje za pružanje medijskih usluga. Pružaoci medijskih usluga na zahtev ne mogu da budu lica koja ne mogu da budu nosioci dozvola u skladu sa članom 91. istog zakona. 

Lice koje se pored distribucije medijskih sadržaja (operator elektronskih komunikacionih mreža) bavi i pružanjem medijskih usluga, dužno je da delatnost pružanja medijske usluge obavlja preko povezanog pravnog lica, shodno članu 54. stav 3. Zakona o informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, 92/2023). 

Ukoliko pravno lice pruža medijsku uslugu na zahtev bez odobrenja, kazniće se za privredni prestup kao i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom propisanom članom 123. Zakona o elektronskim medijima. Za navedeni privredni prestup, pravnom licu može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određene privredne delatnosti u trajanju od jedne do tri godine, a odgovornom licu u pravnom licu zaštitna mera zabrane vršenja određenih dužnosti u trajanju do jedne godine.

Pomoć pri identifikaciji medijske usluge na zahtev pogledajte OVDE

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1266/Rem_logo.png
Back to top