Навигација

Одговор Савета на текст у дневном листу Данас "РЕМ увек ради у служби актуелне власти"

“Која је твоја најнижа цена?

Да машту служавке,

И батлерова нагађања,

Проследиш штампи,

Да са тим учини све што треба”.

 

Овај део из Киплингове недавно откривене песме “The Press” (Штампа), вероватно је најкраћи и најбољи одговор на харангу коју је, против Регулаторног тела за електронске медије, покренуо ЦИНС, преузео Данас, а засолили једна Ђиласова служавка, и два батлера.

Нешто више од тога и не мора да се каже, пошто је више него јасно да је РЕМ овакве насловне стране и гомилу лажних вести, зарадио зато што је део опозиције одлучио да ово регулаторно тело прогласи за основни РАЗЛОГ свог неизласка на изборe.

Отуда и кампања, у којој ви, и ЦИНС, и служавке, и батлери, не обавештавате јавност ни о чему, него је убеђујете, и то лажући, да је СзС у праву, да су Ђилас и Бошко такође у праву, и да је РЕМ, о којем та јавност углавном ништа не зна, крив за ову лакрдију од бојкота, довољно глупу да јој је потребно још глупље објашњење.

Зато сте, најпре, и измислили извештај РЕМ-а, који не постоји, а када сте демантовани, и када је једини прави извештај показан, кренули сте даље, обрнули игрицу и измислили “тајни”, извештај РЕМ-а, неки који смо ми ваљда сакрили од јавности.

И на то смо одговорили, и показали да никада, нигде, никакав “тајни” извештај није постојао, нити постоји. И да никада РЕМ није ни усвајао, нити потом крио, то о чему пишете.

Постоје закони у овој земљи, које ми поштујемо, а који ни СзС, ни вас очито не занимају, и по тим законима, једини извештај који РЕМ мора да усвоји је онај који се бави количином реклама (комерцијалног садржаја), које странке емитују у кампањама.

Тај извештај РЕМ прослеђује Агенцији за борбу против корупције, која на основу њега проверава колико је која странка потрошила новца, а друге службе, потом, да ли је плаћен порез.

И то смо и урадили, поштујући закон.

Исти онај по којем немамо никаква права да уређујемо програме приватних телевизија, нити да одређујемо колико ће се који политичар на њима појављивати.

То, професионалне стандарде, правила, занат, би требало да уради, регулише, она професија, у којој су служавке и батлери провели деценије, а да ништа, по том питању, нису учинили, пошто им је важније било да се баве личном промоцијим и политиком, него занатом.

И зато сада лажу да су извештаји законска обавеза, и, још више, да је, у време њиховог службовања у РЕМ, ова установа по тим извештајима поступала и кажњавала, било кога.

Када је за изборе 2012. године, Драган Ђилас, на Студију Б, градској телевизији, а баш он тада градоначелник, емитовао своје предизборне спотове ван предизборног блока, и када се није скидао са екрана исте те телевизије, није кажњен нико.

А законски основ, због необележених реклама, јесте постојао.

Према томе, и све заједно, све што сте урадили јесте лажна вест, у склопу кампање оне политичке опције са којом сте се, очигледно, поистоветили.

Зашто сте умислили да не треба само да пратите политику, него и да у њој, навијајући, и учествујете, ваша ствар, имате на њу и право, али на лажне вести, на лењост, заобилажење истине, и спиновање, никакво право немате и требало би да за то одговарате.

Као и за сакривање чињеница, од којих је најважнија она да захтеви СзС да РЕМ забрани информативне програме приватних телевизија, немају никакве везе са законом, него га, напротив, и крше.

И то само тамо где им одговара, јер се нису сетили (баш као ни ви), на пример, да се побуне (побуните), када РЕМ није реаговао на то што је Н1 преносио, уживо, ван изборне кампање, кршећи закон, и политички упад у РТС, и политички скуп на Тргу Републике.

А нисмо реаговали (мада би то морала да буде међународна реакција, јер, гле чуда, ове телевизије су регистроване у Луксембургу), баш ни када су друге телевизије преносиле друге политичке скупове, зато што верујемо да и на тај начин штитимо плурализам, и право на другачије мишљење, а и никада себе нисмо доживљавали као цензора, него само као регулатора.

Прескочили сте, такође и чињеницу, да на, шездесет одсто телевизора у Србији, један кабловски оператор који се зове СББ, опет противно нашем обавезујућем упутству о логичкој нумерацији, на бројевима 1 и 2 (и 1 и 2 на даљинском), налазе телевизије Нова и Н1 које су, сваки дан, од 0-24, против актуелне власти.

И све то, тај аматерски спин, радите за исте оне политичаре који су, док су били на власти, поседовали новине (Press), доносили сумануте законе о информисању, хапсили новинаре, отимали редакције, смењивали главне уреднике, гасили новине које им се не свиђају, рекламама уцењивали медије, контролисали целокупни медијски простор, и постављали служавке и батлере у РЕМ, ваљда да би изигравали независне служавке и батлере.

За њих?

Стварно?

Која је, онда, ваша најнижа цена?

П.С Молимо вас да служавкама и батлерима проследите Закон о електронским медијима и Закон о информисању, да их прочитају и да нам јаве који смо члан тачно прекршили. Такође, послаћемо им и тачно у којим земљама регулатори, по закону, контролишу изборе, а у којим не, такође по закону, а у којима су надлежности подељене. Тек да не лупетају.

Савет РЕМ-а

Back to top