Навигација

Вести

Саопштење Савета Регулаторног тела поводом извештавања о трагичним догађајима

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на својој редовној седници одржаној 23. фебруара 2021. године, разматрао је начин на који су електронски медији извештавали о трагичном догађају у Панчеву од 03. фебруара 2021. године, када је живот себи одузело малолетно лице.

Одлука са 223. редовне седнице Савета Регулатора

На 223. редовној седници одржаној дана 23. фебруара 2021. године Савет Регулаторног тела за електронске медије разматрао је извештај Службе за надзор и анализу програмa у вези са емисијом „Ментално разгивање“ емитованоj дана 02. новембра 2020. године у програму ТВ Нова С. Имајући у виду да је служба уочила велики број неправилности у предметној емисији, а за које је Савет утврдио да представљају кршење одредби Закона о електронским медијима и подзаконских аката, одлучено је и да се о томе обавесте луксембуршко независно аудиовизуелно тело (ALIA), ЕPRA, ЕRGA и ОSCE. Оваква одлука је донета јер је дозвола за пружање медијске услуге ТВ Новој С издата од стране луксембуршког независног аудиовизуелног тела (ALIA).

Истовремено је донета и одлука да се у редован надзор ставе телевизије Н1, Нова С и AL Jazeera као телевизије које имају значајну гледаност.

Одлуке са 223. редовне седнице Савета Регулатора

Савет Регулаторног тела за електронске медије је на 223. редовној седници одржаној дана 23. фебруара 2021. године изрекао је мере упозорења ПМУ Nacionalnoj Happy TV и ТВ Инфо 24 плус због емитовања садржаја који се односе на магију, прорицање судбине, тумачење хороскопа и сл., супротно одредби члана 24. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, уз обавезу да ПМУ овакве програмске садржаје не емитују у било ком сегменту програма.

Усвојене Препоруке о медијском извештавању о родном насиљу донете од стране Радне групе за родну равноправност Медитеранске мреже регулаторних тела (MNRA)

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) заједно са регулаторним телима Шпаније, Андалузије, Каталоније, Француске, Хрватске, Марока, Грчке и Португала је у оквиру Радне групе за родну равноправност у медијима Медитеранске мреже регулаторних тела (MNRA - Mediterranean Network of Regulatory Authorities) сачинило Препоруке о медијском извештавању о родном насиљу у информативним програмима.

Поднети Захтеви за покретање прекршајног поступка за месец новембар 2020. године

Регулаторно тело за електронске медије је, на основу одлуке Савета дана 27. јануара 2021. године поднело Захтеве за покретање прекршајног поступка против ПМУ Pink internacional company д.о.о., Београд - ТВ Пинк, Happy TV  д.о.о. Београд - Nacionalna Happy TVБ92 а.д. Београд - ТВ Б92, Прве телевизије д.о.о. Београд - ТВ Прва, за месец новембар 2020. године

Седнице

  • Избори 2020. године
  • МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ
  • МЕДИЈСКА РЕГУЛАТОРНА ТЕЛА И ЗАШТИТА МАЛОЛЕТНИКА
  • РЕГУЛАТОРНА ТЕЛА ЗА ЕЛЕКТРОНСКЕ МЕДИЈЕ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ
  • МЕДИЈСКА РЕГУЛАТОРНА ТЕЛА И ГОВОР МРЖЊЕ
  • RIRM
  • RATEL
  • EPRA
  • BRAF
  • CERF
Back to top