Навигација

Размена знања запослених o Акту о дигиталним услугама

Запослени у Регулаторном телу за електронске медије одржали су састанак са запосленима из Регулаторне агенције за комуникације (РАК) из Босне и Херцеговине на тему Акта о дигиталним услугама (Digital Service Act-DSA).

У оквиру Протокола о сарадњи који је потписан између РЕМ-а и регулатора из Босне и Херцеговине, дана 28. марта 2024. године одржан је састанак на тему DSA-а, а са циљем унапређења размене знања између запослених из два регулатора и дискусије о улози регулатора у процесу разматрања метода за примену овог акта. 

Представница РАК-а Маида Ћулаховић, представила је запосленима у РЕМ-у позадину и логику регулације садржаја и услуга на интернету, како је дошло до промене у приступу ЕУ овом питању, као и парадигме у регулацији и улози регулатора. Она је посебну пажњу обратила на питања шта је DSA-а, на кога се примењује и које обавезе доноси. 

Један део састанка био је посвећен систему надзора и спровођењу овог европског акта, али и импликације које овакав акт има по слободу изражавања и медије. За крај Ћулаховић се осврнула на начине примене овог акта у државама чланицама, као и изазовима у смислу регулације ове области, а са којима треба да се суоче земље у региону које су у процесу приступања ЕУ.

За више о самом ДСА-у можете погледати у публикацији РЕМ-а „Регулација медија: Студија правног оквира Регулаторног тела Србије и усаглашавање са европским стандардима“, која је урађена у оквиру пројекта PROFREX у сарадњи са Саветом Европе, а комплетан текст Акта о дигиталним услугама можете преузети овде.

 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1279/20240328_131434.jpg
Back to top