Navigacija

139. redovna sednica

Redovne sednice Saveta

Savet Republičke radiodifuzne agencije na 139. redovnoj sednici održanoj 25. aprila 2014. godine doneo je sledeće odluke:

  • Savet RRA je, po hitnom postupku, održao sednicu čije su teme bile emisije „Ami Dži šou“ i “Teška reč“ Televizije Pink, emisija „Bulevar“ Televizije B92, emisija „Eksploziv“ Televizije Prva i emisija „Goli život“ na Televiziji „Hepi“ u kojima je gostovao Kristijan Golubović.
    Savet je doneo odluku da pokrene postupke za izricanje mera protiv svih navedenih emitera u kojima će se utvrditi postoje li elementi kršenja Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponašanja emitera. Savet RRA deli zabrinutost javnosti zbog metastaze sveukupne medijske patologije, koja je počela devedesetih godina i pridružuje se društvenom konsenzusu o tome kakve vrednosti treba da promovišu elektronski mediji. Savet očekuje od svih emitera, posebno onih sa nacionalnom frekvencijom, da se u borbi za gledanost suzdrže od emitovanja sličnih sadržaja koji nemaju nikakvo programsko i uredničko opravdanje i čiji je jedini cilj senzacionalizam.
    Savet podseća da ovo nije prvi put da urednici komercijalnih medija u želji za što boljim rejtingom posežu za senzacionalističkim temama i neretko pozivaju izvršioce krivičnih dela u svoje emisije rukovođeni isključivo merilom rejtinga uz upadljivo odsustvo bilo kakve društvene odgovornosti. Akteri emisija sa kriminalnom prošlošću nisu nikakva novost, a ono što je važno jeste da emiteri vode računa da se kroz takvo predstavljanje ne glorifikuju te ličnosti i njihova prošlost.
    Savet RRA poziva urednike svih elektronskih medija da komercijalne interese usklade sa javnim.
  • Data je saglasnost emiteru emitera Privredno društvo „RADIO TELEVIZIJA KRALJEVO I IBARSKE NOVOSTI“ d.o.o. iz Kraljeva, ul. Konarevo br. 800 b – TV KRALJEVO za promenu vlasničke strukture prenosom osnivačkog udela, tako što će umesto dosadašnjeg vlasnika „Chemo“ d.o.o. iz Kraljeva sa 100% udela u kapitalu društva, osnivač TV KRALJEVO biti Violeta Konjokrad iz Kraljeva sa 100% udela u kapitalu navedenog emitera.
Back to top