Navigacija

Saopštenje Saveta REM povodom objedinjavanja vlasništva TV Prva i TV B92

Savet Regulatornog tela za elektronske medije dao je na današnjoj sednici saglasnost kojim je objedinjeno vlasništvo dve televizije sa nacionalom dozvolom – TV Prva i TV B92. Većinski vlasnik oba pružaoca medijskih usluga postalo je privredno društvo Antena group BV iz Holandije čiji su osnivači članovi porodice Kirjaku.

Savet REM-a je u razgovru sa predstavnicima obe televizije naglasio potrebu, ali i obavezu da bez obzira na vlasničko povezivanje ne može doći do programskog povezivanja ovih pružalaca medijskih usluga i da oni moraju da nastave da funkcionišu kao zasebni subjekti sa jasno razdvojenim programskim sadržajima, menadžmentom, uredništvom, redakcijama i tehničkim kapacitetima. Savet je prvenstveno insistirao na poštovanju programskih elaborata na osnovu kojih su TV Prva i TV B92 izdate dozvole naglašavajući obavezu da broj zaposlenih u ovim stanicama koji je naveden u elaboratima ne bude smanjen ovim objedinjavanjem vlasništva. 

Ovakvo objedinjavanje vlasništva omogućio je novi set medijskih zakona i ovo je prvi slučaj objedinjavanja vlasništva televizijskih stanica na nacionalnom nivou. Zakon definiše da ukupna gledanost pružalaca medijskih usluga koji se povezuju ne može u godini koja prethodi objedinjavanju vlasništva biti veći od 35 odsto što je u ovom slučaju poštovano jer je ukupna gledanost pomenutih stanica u 2014. godini bila oko 21 odsto.

Savet će s posebnom pažnjom nastaviti da prati rad ovih televizija kako ne bi došlo do ugrožavanja medijskog pluralizma i svih drugih zakonskih obaveza.

Back to top