Navigacija

Odgovor člana Saveta REM Olivere Zekić na tekst u Cenzolovci

Poštovani,

Kako sam i sama bila novinar, umem da napravim razliku između ozbiljnog istraživanja i puke zle namere, i, sa žaljenjem, moram da primetim da vaš tekst spada u ovo drugo.

Naime, ne postoji drugo objašnjenje za selektovanje informacija iz moje biografije, i dodavanje stvari koje nemaju veze sa istinom, do pokušaja da se manipuliše u cilju dokazivanja neke teze.

A teza je, maltene, da sam ja, osim što jesam članica REM, ne samo pomogla jednom predsedničkom kandidatu, nego, da sve bude gore, posle još i pisala saopštenja SNS-u i SPS-u.

No, da je na tome ostalo, ne bih se mnogo uzbuđivala, poštujem svačiju maštu, pa i onu koja, pre nego što nešto zaključi, odabere samo činjenice koje joj odgovaraju, a izbaci sve one, krupne ili sitne, koji ruše željenu logičku konstrukciju.

U ovom slučaju, autorka je „samo“ zaboravila da REM nije tek tako odlučivao, nego na osnovu zahteva organizacija koje nikakve veze nemaju ni sa SNS, ni sa SPS, ni sa njihovim kandidatom na izborima.

Ali, kao što sam već rekla, tako je to kada neko novinarstvo doživljava kao krstaški pohod, a ne kao posao koji treba samo pristojno odraditi, uzimajući u obzir, ali baš sve, činjenice.

Smeta mi nešto drugo. Kada neko pokušava da pravi svoju biografiju selektujući i izmišljajući podatke iz moje, a da me, pri tom, čak i ne pozove da ih proveri.

A da je to uradila, vaša NUPB (novinarka u potrazi za biografijom), bi saznala da sam bila i novinar i urednik u Dnevnom Telegrafu Slavka Ćuruvije, da sam osuđivana u to vreme, da sam radila i za Otpor, potom i za poslanički klub DOS, da sam radila i vodila nekoliko nevladinih organizacija koje su se bavile projektima koji su povezivali Srbe i Albance, da sam bila glavna urednica one Borbe koja je otkrila aferu Miladin Kovačević, da sam, tim povodom bila saslušavana, a Borba ugašena (ne sećam se da se dotična, zabrinuta za slobode, bavila tim slučajem), da sam, potom radila na Kosovu...

Sve to, naravno ne znači da se odričem rada sa Banetom Ivkovićem, baš kao što se ne odričem ni jednog drugog detalja iz moje biografije, u koju spada i to da sam FPN završila sa prosekom 9,86.

Kada je reč o mojim vezama sa SPS, mogla je i to da me pita i rekla bih joj da sam godinama samo dobar prijatelj sa Ivicom Dačićem, ali i da nisam ni u stranci, ni u vladi i da nikakvu funkciju, pa ni savetničku, u toj priči nemam.

Toliko. Molim vas da, u skladu sa Zakonom o informisanju, objavite moj odgovor u celosti, a vašoj novinarki želim da napravi biografiju baš kakvu i zaslužuje.

Hvala,

Olivera Zekić

Član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije

Back to top