Navigacija

Odgovor člana Saveta REM Olivere Zekić televiziji N1

Adam Mihnjik je to baš lepo rekao: Etika biznisa je jedno, a etika novinarstva je nešto sasvim drugo.

Ceo problem je kada se te dve stvari pomešaju, a evidentno su se pomešale u slučaju televizije N1, sinoć u njihovom Dnevniku.

A evo i kako.

N1 je jedan u vlasništvu iste kompanije u čijem vlasništvu je i naš najveći kablovski operater — SBB.

SBB je pre nekoliko dana promenio raspored kanala na kablu i postavio N1 na mesto broj jedan.

Tim povodom, u REM je pre četiri dana održan sastanak na kojem su predstavnici pravne službe SBB-a odgovarali na pitanja koja sam im, zajedno sa kolegama, postavljala, i na kojima im je ukazano da su dužni da poštuju logičku numeraciju kanala iz prijave podataka o broju i strukturi programskih paketa koji se putem njegove mreže distribuiraju a koju je SBB dostavio Regulatoru i da svaka promena mora biti izvršena u skladu sa Zakonom.

Dakle, to se dogodilo u petak, 17. marta, a već u nedelju, 19. marta dobila sam sms poruku od novinara N1, u kojoj me pita da li sam u sukobu interesa zato što novinari komuniciraju sa mnom prilikom zakazivanja razgovora sa Ivicom Dačićem, predsednikom SPS i ministrom spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije.

Novinaru nisam odgovarala, ali jesam Jugoslavu Ćosiću, direktoru programa u N1, rekavši mu da je moj odgovor da ću da ih, za objavljivanje laži —  tužiti.

Dan kasnije ponovo sam poslala poruku Ćosiću i tražila da, ako nešto objavljuju o meni, obavezno objave moj odgovor, koji je ostao nepromenjen — da ću da ih tužim.

I onda, uveče, prilog na N1, bez mog odgovora, već uz tvrdnju da nisam htela da odgovaram na njihova pitanja.

Dakle, laž broj jedan, a evo i ostalih zbog kojih ću zaista da tužim N1.

Prvo, pravili su prilog o odluci REM da zabrani spot SNS insinuirajući da je reč o farsi, dogovorenoj sa samim SNS-om, zaboravivši pri tom da gledaoce obaveste o krucijalnoj činjenici - da zabranu tog spota od REM nije tražio ni SNS, ni SPS, već nevladina organizacija „Da se zna“, koja nikakve veze sa ovim strankama nema.

Dalje, u istom prilogu zatim se N1 bavi saopštenjem SPS-a, izdatim povodom zabrane REM, dokazujući da je i ono „lažno“ i to zahvaljući upravo meni.

Tu dolazimo do glavne laži koju, za N1 potvrđuje Tamara Skroza, novinarka, koja je, inače, istog dana, na Cenzolovki, objavila tekst gotovo istovetan prilogu N1, sve, naravno, sa mnom u glavnoj ulozi, i uz iste teze koje su se, potom, pojavile na N1.

U prilogu se postavlja pitanje o mom eventualnom sukobu interesa, jer sam, kako kažu, ja osoba preko koje se zakazuju razgovori sa Ivicom Dačićem, da sam kadar SPS i da sam to uvek i bila. Tamara Skroza kaže, za N1, da je, pre 17 godina, preko mene kontaktirala Baneta Ivkovića, tadašnjeg visokog funkcionera SPS-a.

Sve u svemu, po N1, ja sam osoba koja radi za SPS, njihov sam kadar, i kao takva sam organizovala najpre zabranu spota Aleksandra Vučića, zatim saopštenje SPS-a, a dokaz za sve to je činjenica da su Tamara Skroza, pre sedamnaest godina, i novinari N1 ovih dana, preko mene dolazili, ona do Ivkovića, a oni do Ivice Dačića, predsednika SPS-a.

To što sam par dana ranije tražila od SBB-a da poštuju zakon, u prilogu se, naravno, ne pominje.

No, to nije ni važno.

Mnogo važnije je da je N1 apsolutno prekršio sve novinarske kodekse, da je insinuirao i lagao, i za to će morati da odgovara.

Pogotovo što nikada nisam bila član SPS, a još manje savetnica Ivice Dačića.

Pritom, uopšte nemam nameru da opovrgavam tvrdnju da sam pomagala novinarima, pa i onima sa N1, da sa njim naprave razgovore.

Bila sam novinarka godinama, znam većinu novinara u ovom gradu, pa i Jugoslava Ćosića i Igora Božića sa N1, prijateljica sam Ivice Dačića, takođe godinama, i kad god me je bilo koji kolega, pa i njih dvojica, zamolio da mu pomognem oko kontakta, vrlo rado sam pomagala. Dakle, nisam ja jurila njih, nego oni mene. I to desetinama puta.

Gde je tu tačno sukob interesa, da li u poznanstvu sa Dačićem, ili sa Ćosićem i Božićem i desetinama drugih kolega, N1 će morati, ponavljam, da odgovara na sudu.

O tome kako su kršeći novinarsku etiku, pomogli neetici biznisa vlasnika SBB-a, drage kolege iz N1 neka odgovore sami sebi, ako mogu.

Tamari Skrozi sam odgovorila na sajtu Cenzolovke, a odgovoriću joj takođe i tužbom, kao i portalu koji je njen tekst preneo.

Olivera Zekić

Član Saveta

Back to top