Navigacija

Saopštenje Saveta REM-a povodom usvajanja izveštaja o programskom sadržaju TV N1 – „Decenija vlasti“

Savet REM-a na svojoj vanrednoj sednici održanoj 01. marta 2022. godine usvojio je, većinom glasova, izvešetaj Službe za nadzor i analizu o programskom sadržaju, petodelnoj ifnormativno-dokumentarnoj seriji „Decenija vlasti“, prikazanom u periodu od 14 – 28. februara 2022. godine na programu TV N1.

Serija je posvećena Aleksandru Vučiću i njegovom političkom radu. Pristup temi je višeslojan i u skladu je sa široko postavljenim narativom koji je osim tekstom, podržan u asocijativnoj ravni kombinacijom slike, tona i vizuelnih efekata i usmeren na to da gledalac stekne uverenje kako su godine u kojima je sadašnji predsednik Republike obavljao neku od ranijih politički funkcija, u isto vreme, godine opšteg nazadovanja i propasti Srbije na svim poljima.

Vrednosna opredeljenost sadržaja svih pet epizoda serije „Decenija vlasti“ u odnosu na Aleksandra Vučića izrazito je nepovoljna i obeležena je političkom netrpeljivošću i u celini se sastoji od političkih i moralnih diskvalifikacija, čemu je prilagođen i izbor sagovornika u emisiji.

Služba za nadzor i analizu i Savet REM-a, u donošenju zaključaka posmatrali su i tumačili navedene epizode kroz širu prizmu značenja koja nudi audio-vizuelna prezentacija sadržaja. Asocijativni niz audiovizuelnog izraza širi je od onog iskazanog tekstom koji izgovaraju narator ili sagovornici jer sa sobom nosi svoje mataforičko i simboličko značenje i uobličen je doslednim dramaturškim postupkom.

Savet REM je prihvatio zaključke Službe za nadzor i analizu koja je utvrdila da je ovakvim prikazivanjem programskih sadržaja učinjeno više povreda odredbi koje uređuju ponašanje medija.

U isto vreme Savet REM-a poziva pružaoce medijskih usluga da ne prikazuju sadržaje koji vode stvaranju netrpeljivosti, političkih napetosti i podela u društvu. 

Savet REM-a, ovim povodom, još jednom apeluje na sve pružaoce medijskih usluga da objavljivanjem svojih programskih sadržaja doprinesu razvijanju demokratskog dijaloga i toka izborne kampanje i da svim učesnicima izborne trke obezbede jednake uslove za predstavljanje svojih stavova i političkih programa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1036/Rem_logo.png
Back to top