Навигација

Саопштење Савета РЕМ-а поводом усвајања извештаја о програмском садржају ТВ Н1 – „Деценија власти“

Савет РЕМ-а на својој ванредној седници одржаној 01. марта 2022. године усвојио је, већином гласова, извешетај Службе за надзор и анализу о програмском садржају, петоделној ифнормативно-документарној серији „Деценија власти“, приказаном у периоду од 14 – 28. фебруара 2022. године на програму ТВ Н1.

Серија је посвећена Александру Вучићу и његовом политичком раду. Приступ теми је вишеслојан и у складу је са широко постављеним наративом који je осим текстом, подржан у асоцијативној равни комбинацијом слике, тона и визуелних ефеката и усмерен на то да гледалац стекне уверење како су године у којима је садашњи председник Републике обављао неку од ранијих политички функција, у исто време, године општег назадовања и пропасти Србије на свим пољима.

Вредносна опредељеност садржаја свих пет епизода серије „Деценија власти“ у односу на Александра Вучића изразито је неповољна и обележена је политичком нетрпељивошћу и у целини се састоји од политичких и моралних дисквалификација, чему је прилагођен и избор саговорника у емисији.

Служба за надзор и анализу и Савет РЕМ-а, у доношењу закључака посматрали су и тумачили наведене епизоде кроз ширу призму значења која нуди аудио-визуелна презентација садржаја. Асоцијативни низ аудиовизуелног израза шири је од оног исказаног текстом који изговарају наратор или саговорници јер са собом носи своје матафоричко и симболичко значење и уобличен је доследним драматуршким поступком.

Савет РЕМ је прихватио закључке Службе за надзор и анализу која је утврдила да је оваквим приказивањем програмских садржаја учињено више повреда одредби које уређују понашање медија.

У исто време Савет РЕМ-а позива пружаоце медијских услуга да не приказују садржаје који воде стварању нетрпељивости, политичких напетости и подела у друштву. 

Савет РЕМ-а, овим поводом, још једном апелује на све пружаоце медијских услуга да објављивањем својих програмских садржаја допринесу развијању демократског дијалога и тока изборне кампање и да свим учесницима изборне трке обезбеде једнаке услове за представљање својих ставова и политичких програма.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1036/Rem_logo.png
Back to top