Навигација

Епископ јегарски Порфирије, председник Савета РРА: Потребна су нам европска законска решења

Делегација Републичке радиодифузне агенције, коју је предводио предеседник Савета епископ јегарски Порфирије, посетила је Савет за аудиовизуелне медије Француске CSA (француско регулаторно тело) на позив ОЕБС-а и Француске амбасаде.

Председник Савета CSA Мишел Бојон примио је делегацију и разговарао о улози регулаторних тела, специфичним проблемима, риалити прогамима, праћењу и надгледању програма, процесу дигитализације, законској регулативи као и различитим спорним ситуацијама са којима су се суочавали у протеклом периоду. 

Посета CSA је настављена предавањима и радом са службама које врше надгледање програма и у раду на процесу дигитализације.

„Врло је важно да су проблеми регулаторних тела слични нашима и да су они током времена развијали законска решења која омогућавају да се ти проблеми решавају брже и ефикасније на начин који штити гледаоце, али не угрожава емитере. Начелно смо договорили долазак експерата из Париза за боље решавање неких наших проблема“, изјавио је епископ јегарски Порфирије, председник Савета РРА. 

Француско регулаторно тело (CSA) прати програмске садржаје и има законску могућност забране емисија и садржаја који говоре језиком мржње, угожавају малолетнике и достојанство личности, или подстичу насиље.

Начелник Службе за надзор и анализу у РРА Драган Лукић сматра да је могуће на основу европских решења направити ефикасан модел праћења и реаговања  на изазове у спорним програмима.

„ Значајно да сагледамо начин рада других служби за мониторинг, посебно оних које имају вишедеценијско искуство. Француско регулаторно тело је изузетно, а нама предстоји период примене европских норми,“ каже Лукић.

Уговори које са учесницима риалити програма закључују ТВ станице у Француској достављају се регулаторном телу које прати да ли се тај уговор поштује. Последње озбиљно кршење прописа и угрожавање достојанства личности у риалити програмима у Француској је случај девојке која је завезана огрлицом за пса живела у кућици и која се понашала као пас.

Служба за односе са јавношћу

Back to top