Навигација

Саопштење Републичке радиодифузне агенције и Републичке агенције за електронске комуникације

Представници Републичке радиодифузне агенције и Републичке агенције за електронске комуникације одржали су 15. септембра састанак на којем су усагласили ставове о питањима нелегалног емитовања програма, дигитализације емитовања телевизијског програма и обавезе преноса програма домаћих емитера у кабловским системима.

Чланови Савета РРА и Управног одбора РАТЕЛ-а изразили су забринутост што, годину дана од доношења Закона о електронским комуникацијама, није почео Законом предвиђен инспекцијски надзор над коришћењем радиофреквенцијског спектра, у циљу сузбијања нелегалног емитовања програма.

Посебно забрињава чињеница да је у последњих неколико месеци значајно повећан број радијских и телевизијских станица које емитују програм без дозволе.

Упозорено је, поред осталог, да рад појединих радио-станица које емитују програм без дозволе омета рад система контроле лета, што директно угрожава безбедност авионског саобраћаја. Два регулаторна тела су усагласила процедуру одлучивања о обавезама кабловских оператора да у своју понуду уврсте ТВ станице које имају дозволу РРА за емитовање програма на територији Републике Србије.

Представници двеју агенција детаљно су анализирали напредак у процесу дигитализације емитовања телевизијског програма и закључили да то свакако мора да буде тема даљих разговора на будућим заједничким састанцима.

Back to top