Навигација

Други Извештај РРА о статистици предизборног програма

На основу надзора Агенције о структури предизборног програма за период од 14. марта до 14. априла 2012. године може се закључити да је предизборна кампања за председничке, републичке, покрајинске и локалне изборе у електронским медијима била углавном уравнотежена.

Заступљеност изборних листа у свим дневно информативним емисијама код свих емитера је приближно једнака. Ипак поједини подаци у извештају указују на већу заступљеност листа и кандидата, али Савет истиче да је то резултат што су неке листе и поједини кандидати касније започели изборну кампању. Целовити подаци и њихова анализа биће могући тек по завршетку кампање.

Радио телевизија Србије 1 (27,55%) и ТВ Б92 (26,60%) посветили су највише пажње изборима у редовним информативним, изборним и специјализованим изборним емисијама, а најмање Радио телевизија Србије 2 (1,74%) и ТВ Авала (6,08%).  

Када се ради о плаћеном изборном програму предњачи ТВ Прва са 32,55%, а за више од 10% иза ње су РТВ Пинк и ТВ Б92, а најмање плаћених изборних порука и термина објављено је РТС 2 0,05 и ТВ Авала 3,77%.

Према налазима Агенције у овом периоду највише огласних порука и плаћених термина имале су изборне листе: Избор за бољи живот - Борис Тадић (22,91), Уједињени региони Србије - Млађан Динкић (22,55), Покренимо Србију - Томислав Николић (21,39), Чедомир Јовановић – Преокрет (11,10), а ниједан плаћени термин нису имале Грађанска иницијатива Горанаца и Реформисти Војводине.

Најзаступљенији председнички кандидат у дневно информативним емисијама јавног сервиса био је Борис Тадић (17,22%), за њим следе кандидати Томислав Николић, Ивица Дачић и проф. Др Зоран Станковић.

Налази су друкчији у програмима Радио Београда 1 и Радија Б92. Најзаступљенији председнички кандидат је Томислав Николић, а потом Борис Тадић.

Уочљиво да је од укупног времена плаћених огласних порука намењених изборним листама у радио програму Радио Београд 1, највише платила листа Покренимо Србију – Томислав Николић (90,23%).

Овај извештај можете преузети на наведеном линку.

У Београду,

27. априла 2012. године

Савет РРА

Back to top