Навигација

Саопштење поводом представки грађана на плаћене предизборне термине

Савет РРА је у последња 24 сата добио више представки грађана, који се помињу у плаћеним предизборним терминима у негативном контексту и уз озбиљне оптужбе. Појединци који су ради заштите свог интегритета упутили представке Савету тврде да су правоснажним пресудама ослобођени одговорности и да помињање оптужница по којима су били процесуирани након ослобађајуће пресуде штети њиховом угледу. Савет је констатовао да се поред тога у плаћеним предизборним терминима помињу и особе за које у јавности није познато да је против њих вођен било који поступак, а закон јасно каже да се у јавним гласилима нико не сме означити учиниоцем каквог кажњивог дела, односно огласити кривим или одговорним пре правоснажне  одлуке суда или другог надлежног органа.

Савет захтева од емитера да хитно обуставе емитовање свих предизборних садржаја у којима се неко оптужује уколико претходно нису проверили тачност навода у којима се оптужује било која личност.

Савет сматра да се у антикампањи не смеју користити тврдње које нису утемељене на валидним, од стране државних органа потврђеним чињеницама. У супротном, можемо доћи у ситуацију да свако, био он учесник изборног процеса или не, буде оптужен за најгора кривична дела, силовања, педофилију, продају наркотика или било шта друго, без икаквог започетог истражног поступка или правоснажне судске одлуке.

Савет зато налаже емитерима да са посебном уредничком пажњом пре емитовања прегледају све садржаје, јер, по Закон о радиодифузији,  они одговарају за све што емитују на својим програмима.

Савет је против емитера ТВ Б 92, ТВ Пинк и ТВ Прва започео поступак за изрицање мера због емитовања једног оваквог садржаја.

У Београду,

27. априла 2012. године

Савет РРА

Back to top