Навигација

Саопштење Савета Регулаторног тела за електронске медије поводом иступања Гордане Суше у медијима

Гордана Суша је доказала једну важну ствар:

Да су приученост и знање на пола, идеални за лични ПР, поготово онај у којем некога треба да засениш простотом и убедиш га да си, кобајаги, стручњак, те да ти, сходно томе, треба веровати, шта год да кажеш. Због тога јој је готово смешно одговарати.И то на буквално све што је написала, а што почиње ингениозном тврдњом да је Фројд открио “да је сањање, тзв. РЕМ фаза сигурносни вентил за подсвесне жеље”.
Стварно да засениш. Свакога ко не зна да сањање није никаква “РЕМ фаза”, већ да је РЕМ само једна од фаза сањања, а има их, на жалост Гордане Суше, више.
Још гора је прича о Фројду, који никакве везе са РЕМ фазом није имао, нити је проучавао.Чувени отац психоанализе умро је 1939. године, а научници су РЕМ фазу сна открили, сасвим случајно, 1953. године. Могли би да наставимо. Рецимо о њеном кратком предавању по којем РЕМ фаза почиње сигналима из дела мозга који се назива понс (наука је одавно, уз помоћ ПЕТ скенирања, открила да су за снове, све фазе сна, одговорне активности у деловима предњег мозга), или о тврдњи да у РЕМ фази учење, размишљање и организовање затаји (пошто постоје бројни истраживачи који тврде управо супротно, да РЕМ фаза побољшава те процесе), али онда више не би разговарали са Горданом Сушом, него са др Петром Војводићем, из чијег је текста, објављеног на Психоцентрали, Суша преписала, од речи до речи,  читаве делове, не наводећи, наравно, извор. Но како др Војводић сигурно зна за различите налазе и теорије о РЕМ фази, расправа са њим је непотребна. А још непотребнија је са Горданом Сушом и њеним плагираним полузнањем. Пошто о правним прописима који регулишу простор електронских медија, о надлежностима и ради Регулаторног тела за електронске медије, зна тачно колико и о РЕМ фази сна, дакле – ништа. Зато се и служи флоскулама, политичким паролама и морално-драмским ефектима, да би избегла једноставне одговоре, на једноставна питања. На пример на оно  “спонтаности” акције ЦРТЕ и НУНС-а, у којој се користе copy/ paste методе, и после које су РЕМ-у стигли искази оних чији лични подаци су злоупотребљени, а који нису ни слали ни потписали пријаве које су стигле у РЕМ. Но, то је само доказ нечега што је познато - да они који се, због политике, и за њен рачун,  кобајаги баве професијом, чак ни то не знају поштено да ураде, него забрљају, као и Суша, на елементарним ситницама. Због свега тога, ни ми се више нећемо бавити госпођом Сушом, доказаним стручњаком за све РЕМ фазе, и за чика Фројда. Уместо тога, само ћемо је подсетити да је он сновима почео да се бави анализирајући сам себе, и своје снове, у тренуцима озбиљне депресије, у коју је запао. Па нек проба и она. Са својим пустим сновима.

Савет РЕМ-а

 

Back to top