Навигација

Оливера Зекић говори у име РЕМ-а

У вези са спекулацијама у јавности о наводним самосталним и неовлашћеним иступима својих чланова, Савет РЕМ-а сматра потребним да обавести јавност да су наступи чланова Савета РЕМ-a усклађени и координисани и иза сваке изјаве Оливере Зекић стоје сви чланови Савета, као што и Оливера Зекић стоји иза сваке одлуке Регулатора.

Чланови Савета су се до сада оглашавали увек у складу са чланом 22. Пословника о раду, по коме није дозвољено једино да чланови Савета износе своја мишљења о току седнице, расправи, гласању и одлучивању.

С друге стране, нигде не пише, нарочито не у Пословнику, да чланови Савета, који између осталог доносе одлуке и на основу сопственог мишљења, не могу да износе ставове и учествују у расправама о темама које нису предмет одлучивања Савета, а истовремено су од значаја за рад Регулатора и могу утицати на медијску сцену у Србији. Нарочито када су у питању покушаји оних који се жале да у Србији нема институција, а дају све од себе да би уништили независно Регулаторно тело за електронске медије, као што је то случај са данашњом хајком на Оливеру Зекић у дневном листу Данас.

За саопштења Савета, изјаве чланова, анализе и закључке нема довољно простора у штампаним медијима, ретко и у електронским, па Савет и чланови на свом сајту објављују све важно за свој рад.

И да подсетимо, Закон о електронским медијима забрањује било коме да утиче на рад чланова Савета и они нису дужни да поштују било чије инструкције у вези са својим радом, изузев одлука надлежног суда донетих у поступку судске контроле рада Савета. Све примедбе на програме електронских медија, као што је говор мржње и други непримерени садржаји, потребно је изложити у законом предвиђеној процедури, без политизације и произвољних оптужби.

Савет РЕМ-а

Back to top