Навигација

Саопштење РЕМ-а поводом пристиглих пријава организације Грађани на стражи

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на седници одржаној дана 06. фебруара 2019. године, донео је одлуку да се одбаце, као неосноване, пријаве организације „Грађани на стражи“ које су пристигле поводом приказивања дела спота Српске напредне странке у информативним програмима ТВ Прве и Хепи ТВ.

У Регулаторно тело за електронске медије пристигло је више стотина пријава против ТВ Прва и Хепи ТВ, због, како се наводи, емитовања спота СНС који представља политичко оглашавање ван предизборне кампање, чиме су, према наводима у пријавама, учињене повреде члана 47. тачка 5) Закона о електронским медијима и повреде чланова 12. и 14. Закона о оглашавању.

Служба је утврдила да приказани садржаји нису у супротности са чланом 47. тачка 5) Закона о електронским медијима јер је, у неколико наврата, приказан само део спота и то у информативним емисијама, вести, у блоковима који су садржали друге прилоге који су се односили на исти догађај – протесте, уз најаву да је СНС снимила спот који се приказује на друштвеним мрежама.

На тај начин посматрано, не могу се доводити у питање повреда Закона о оглашавању, чланови 12. и 14., јер оглашавања није ни било. У наведеним случајевима радило се о неприкосновеном праву гледалаца на информисање о догађају (објављивање спота на друштвеним мрежама).

Служба за надзор и анализу, разматрајући све пристигле дописе, сматра да не постоји основи за покретање поступка.

Савет РЕМ

Back to top