Навигација

Публикације о медијској писмености за најмлађе и предшколце

Регулаторно тело за електронске медије је у сарадњи са Саветом Европе адаптирао на српски језик четири публикације о медијској писмености за едукацију и информисање најмлађих. 

Публикације „Сликовница о медијима“, „Како родитељи могу да подрже своју децу у свету медија?“, „Радионица: Огласи“, „Радионица оптичких играчака“ припремљене су и одштампане, у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Слобода изражавања и слобода медија у Србији (JUFREX)“, а доступне су и у електронској форми на линку www.rem.rs/medijskapismenost

Циљ ових публикација за најмлађе је едукација и информисање деце, родитеља, наставника и васпитача о медијима, медијском окружењу и указивање на значај медијске писмености - једне од најважнијих животних вештина 21. века. Креативним приступом, ови едукативни материјали приближавају деци свет медија и омогућавају им да боље разумеју свет око себе.

Публикације на српском језику су припремљене на основу сарадње и уз подршку Агенције за електронске медије Хрватске и Канцеларије УНИЦЕФ-а за Хрватску.

JUFREX је део програма „Hotizontal Facility за западни Балкан и Турску II“, заједничке иницијативе Европске уније и Савета Европе, која корисницима пружа подршку при спровођењу реформских агенди у области људских права, владавине права и демократије и помаже им при усклађивању с европским стандардима и правним тековинама Европске уније у оквиру процеса проширења, где је релеватно.

JUFREX активности о медијској писмености представљају наставак рада започетог током прве фазе пројекта (2016-2019). Тада смо кроз заједничке активности припремили и објавили две, и даље актуелне, публикације: Медијска регулаторна тела и заштита малолетника  и Регулаторна тела за електронске медије и медијска писменост – упоредна анализа најбољих европских пракси.

Back to top