Навигација

Савет РЕМ усвојио Завршни изборни извештај за председничке, републичке и локалне изборе 2022. године

Савет Регулаторног тела за електронске медије, на својој седници одржаној 08. августа 2022. године, усвојио је Извештај Службе за надзор и анализу „Избори 2022“  о надзору и анализи програма пружалаца медијских услуга током изборне кампање за председничке, републичке и локалне изборе. Извештај је урађен за целокупан изборни период и за све нивое избора и садржи податке о понашању надзираних ПМУ за период од 15. фебруара до 31. марта 2022. године.
Одлуком Савета РЕМ о праћењу медија за време изборне кампање надзором су обухваћени програмски садржаји дванаест пружалаца медијских услуга по формули: 4 + 4 + 4. РЕМ је пратио четири телевизијска канала јавних медијсих сервиса: РТС 1, РТС 2, РТВ 1 и РТВ 2; четири комерцијална пружаоца медијске услуге са дозволама за покривање целокупне територије Србије: РТВ Пинк, Хепи ТВ, ТВ Б92 и ТВ Прва и четири пружаоца кабловске медијске услуге: N1, Нова С, Al Jazeera и Инсајдер ТВ.
Основни циљ праћења програма ПМУ током изборне кампање у Републици Србији 2022. године односио се на надзор и анализу понашања пружалаца медијских услуга. Циљ праћења био је утврђивање колико су програмског времена ПМУ посветили сваком учеснику изборне кампање и на који начин. Стога циљеве надзора и анализе треба посматрати искључиво у светлу активности ПМУ, а не учесника изборне кампање.
Основна јединица надзора и анализе програма пружалаца медијских услуга у изборној кампањи био је телевизијски прилог чији је садржај недвосмислено изборног карактера. Бележени су учесници кампање, трајање учешћа, теме прилога, њихов тоналитет и по први пут бележен је и пол учесника.
Надзор програмских садржаја ПМУ био је усклађен у потпуности са смерницама ОЕБС и домаћом медијском регуллативом. У целом Извештају примењена је анализа садржаја кроз одређивање тоналитета прилога у три категорије: позитиван, неутралан и негативан. Овакав приступ омогућио је да се табеларно искаже профил садржаја на сваком ПМУ. Анализа тоналитета са упоредном анализом најфреквентнијих тема идентификовала је у потпуности став ПМУ у односу на поједине учеснике изборне кампање.

Завршни изборни извештај за председничке, републичке и локалне изборе 2022. године

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1092/logo.png
Back to top