Навигација

Саопштење Савета РЕМ поводом одлуке Савјета АЕМ

Саопштење поводом одлуке Савјета Агенције за електронске медије Републике Црне Горе да ограничи реемитовање јутарњег програма на ТВ ПИНК

Савјет Агенције за електронске медије Републике Црне Горе (Савјет АЕМ) донео је одлуку, дана 2. септембра 2022. године, да се на период од шест месеци ограничи реемитовање целокупног јутарњег програма у оквиру телевизија ПИНК, ПИНК ПЛУС и ПИНК М на територији Црне Горе. Наведена одлука је донета поводом емитовања емисије ,,Ново викенд јутро”  ТВ ПИНК-а на дан 27. август 2022. године, у оквиру којег је приказан прилог поводом трагичног догађаја који се десио 12. августа на Цетињу и којим је наведени пружалац медијске услуге, по мишљењу Савјета АЕМ, на сензационалистички и провокативан начин угрозио достојанство и приватност жртава и чланова њихових породица и тиме прекршио члан 7. став 1. Конвенције о прекограничној телевизији у делу који се односи на обавезу поштовања људског достојанства. Напомињемо да су јутарњи програм поменутог медија и ,,Ново викенд јутро” два потпуно различита телевизијска формата.

Не улазећи у меритум поменуте одлуке, Савет Регулаторног тела за електронске медије (Савет РЕМ) овим путем изражава најоштрији протест због начина и процедуре по којој је иста донета и сматра да Савјет АЕМ није испоштовао процедуре прописане својим законима, односно законима Црне Горе, али ни процедуре прописане Конвенцијом на коју се позива.

Наиме, поменутом Конвенцијом је прописана обавеза медијског регулатора да ће, уколико установи да је дошло до евентуалног кршења Конвенције, о том кршењу обавестити регулатора који је надлежан за наведеног емитера који је учинио повреду и да ће те две државе, односно регулатори, настојати да превазиђу потешкоће и да ће се трудити да постигну пријатељско решење спорног питања, као и да ће се, уколико се кршење настави две недеље након обавештења надлежног регулатора, тек онда привремено обуставити реемитовање инкриминисане програмске услуге. То се није догодило, једноставно Савет РЕМ није био информисан.

Такође, Законом о електронским медијима Црне Горе је прописано да се може ограничити реемитовање медијске услуге из друге државе, под условом да су, између осталог, обављене консултације са државом, тј. регулатором у чијој је надлежности емитер који је извршио повреде.

Имајући у виду да Савет РЕМ ни у једном тренутку није обавештен о наведеном прекршају поменутог пружаоца медијске услуге, нити су обављене консултације поводом истог, Савет РЕМ је мишљења да такво поступање црногорског регулатора није у духу Конвенције, нити представља основ за добросуседску међусобну сарадњу два регулатора.

Овакво понашање црногорског регулатора у нама буди дубоку сумњу да је одлука искључиво политички мотивисана, јер у њој нема ни трагова професионализма, а о поштовању закона и Конвенције нећемо даље трошити речи, јер тога свакако није ни било.

Савет Регулаторног тела за електронске медије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1095/large_logo.png
Back to top