Навигација

Савет РЕМ донео одлуку о обустави рада

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) донео је одлуку о обустави рада ове независне институције. Разлози за ову одлуку су бројни, али су кулминирали чињеницом да је последњих дана озбиљно угрожена независност у раду и безбедност чланова Савета, као и свих запослених у РЕМ.

РЕМ  je годинама уназад изложен притисцима дела опозиционих политичких странака, независних медија и дела организација цивилног сектора који директно угрожавају његову независност у раду. Међутим, након што на Конкурсу дозволу нису добиле телевизије Н1 и Нова С , притисци којима је РЕМ изложен могу се упоредити са директним позивањем  на линч целе институције и појединаца у њеном саставу. Расписивањем конкурса за тзв. пету дозволу, притисци су прерасли у отворене претње. Без обзира што је Законом забрањен притисак на чланове Савета и запослене у службама РЕМ у процесу одлучивања по конкурсној документацији претње постају све снажније.

На улазу у зграду заменика председника Савета РЕМ данас је нацртан кукасти крст, уз акронимом РЕМ. Иста нацистичка симболика нацртана је на истом месту  и пре неколико месеци. Јасно је какву поруку шаљу овакви симболи.  Привидно прикривене борбом за медијске слободе, црним екранима и црним кукастим крстовима исписаним на фасадама, ове квази-новинарске, квази-политичке и квази-демократске пошасти призивају духове прошлости, тоталитаризма, једноумља, линча и прогона. Овакви притисци су у директној супротности с основним демократским начелима, која се заснивају на претпоставци о толерисању различитих мишљења и независности институција.

Савет РЕМ апелује на све политичке чиниоце којима је бољитак Србије пречи од личних интереса да стану у одбрану независности Регулаторног тела и да му омогуће несметани рад у складу са законима Републике Србије.    

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1127/Rem_logo.png
Back to top