Навигација

Радоје Кујовић, члан Савета

Рођен је 1950. године у Бијелом  Пољу где је завршио  основну школу и гимназију. Вишу педагошку школу је завршио у Београду 1973. године, а Дефектолошки факултет (ФАСПЕР) 1979. године.

По завршеном факултету, радио је  као специјални педагог, а од 1983. године  радио је у Градској организацији глувих Београда, а од 2000. године ради у Савезу глувих и наглувих Србије, као секретар.

Дуго година је обављао функцију председника Координационог одбора инвалидских организација града Београда и својим доприносом значајно побољшао информисање особа са инвалидитетом кроз електронске медије, а посебно преко Градског јавног сервиса Студија Б.

Као дугогодишњи познавалац социјалне проблематике особа са инвалидитетом био је ангажован од стране Министарства  рада и социјалне политике у изради: Закона против дискриминације особа са инвалидитетом, Закона о професионалној рехабилитацији  и запошљавању особа са инвалидитетом, Закона о социјалној заштитити РС и многих других закона који се тичу особа са инвалидитетом (из области образовања, здравствене заштите, информисања, спорта итд...).

Као координатор Радних група дао је значајан допринос у   стандардизацији српског знаковног језика и изради Закона о употреби знаковног језика за глува лица који је усвојен 2015. године.

Учесник је Светског конгреса глувих у Канади, Монтреалу 2003 године, Светског конгреса глувих у Мадриду 2007. године, Међународне конференције европског форума инвалида у Атини као и у Бриселу. Аутор је и организатор петнаест Школа учења знаковног језика. Члан је Савета особа са инвалидитетом и члан Управног одбора Националне организације особа са инвалидитетом.

Сталном иницијативом и залагањем Савеза, кроз сарадњу са РРА и РЕМ-ом, створена је могућност да глува лица путем знаковног језика прате одређене садржаје који су битни за њих. На Јавном сервису РТС је покренуо емисију ,,Вести за глува лица'' 2006. године, које се емитују сваког дана, као и друге емисије које су различитим техникама прилагођене глувим и наглувим лицима. Дао је велики допринос  у стварању емисије  о особама са инвалидитетом ,,Место за нас'' на РТС. Оснивач је информативног часописа ,,Наш свет'' – Часописа за друштвена, културна  и животна питања глувих и наглувих Србије.

Ожењен је и отац је два сина.

Одлуком Народне Скупштине Републике Србије изабран за члана Савета 27.12.2016. године ("Службени гласник РС" бр. 106/2016), а реизабран 23.12.2021. године ("Службени гласник РС" бр. 126/2021)

Back to top