Навигација

Обавештење емитерима у вези са честиткама за Ускрс или друге празнике

Савет РРА је на седници од 23. марта 2010. године донео одлуку да није дозвољено емитовање честитки политичких странака (односно њихових локалних одбора) у форми плаћеног огласа за Ускрс или друге празнике, сходно члану 106 Закона о радиодифузији у коме се каже да је забрањено рекламирање политичких организација ван предизборне кампање.

На овај случај се односи и одредба 13.6 Кодекса понашања емитера која наводи да је ван трајања предизборне кампање забрањено директно или индиректно рекламирати политичке организације и оглашавати њихове скупове, акције или манифeстације било које врсте у којима се појављује њихово пуно или скраћено име.

 

Савет РРА је донео овакву одлуку имајући у виду да се огласна порука дефинише као порука којом се, поред осталог, препоручује и оглашивач (члан 2. ст. 2 Закона о оглашавању) и да би  оглашивач у овом случају била политичка странка, тј. њен локални одбор. Иако у ускршњој или другој честитки није реч о садржају у којем се оглашивач препоручује на директан начин, на ову ситуацију се односи одредба 13.6 Кодекса понашања емитера која говори о индиректном рекламирању политичке организације.

Републичка радиодифузна агенција

Back to top