Навигација

Писмо председника Савета РРА листу Прес

Писмо председника Савета РРА листу "Прес", поводом текста о наводним тајним преговорима за продају ТВ Б92

Уважена господо,

 

У вашим новинама од 18. септембра под насловом „Тајни преговори о продаји Б 92" и од 19. септембра под насловом „Продаја Б 92 иза кулиса" објављени су чланци у којима се тврди да сам се, у својству председника Савета Републичке радиодифузне агенције, „тајно" састао и разговарао са г. Миносом Киријакуом, власником атинске телевизије Антена. Исто тако, тврдите да је тема нашег разговора била „како да ТВ Антена, која је раније у Србији купила ТВ Фокс, преузме и ТВ Б92!".

Пре свега, указаћу на то да је ово што тврдите супротно истини, што значи да је лажно. Мало пажљивији читалац запазиће и то да су изнете тврдње потпуно нелогичне.

1. Г. Киријаку у Београду не борави тајно. Ваши људи, тешко је рећи новинари, очигледно су га пратили и тајно фотографисали од аеродрома, где му је, као важном госту и инвеститору, обезбеђена и полицијска пратња.

2. Ја се са г. Киријакуом нисам састао тајно, како ви тврдите, на неком скровитом месту, него у више него прометном хотелу, тачније хотелском ресторану. Толико о тајности.

3. Ниједан таблоид, па ни Пресс, мени, као свештенику, нити као председнику Савета Републичке радиодифузне агенције, али ни било ком другом члану Савета, не може да одреди са ким ћу, када, па ако хоћете, и о чему разговарати. Ваша претпоставка о теми нашег разговора је проста измишљотина. Зашто - знате сами! Због ваших неоснованих и нетачних инсинуација немам намеру да вам износим шта је била тема разговора између г. Киријакуа и моје маленкости; истине ради, рећи ћу само да Телевизију Б 92 ни једном речју нисмо ни поменули! Узгред, ја се, као и други чланови Савета, повремено, разним поводима, састајем са челницима РТС-а, РУВ-а, Фокса, Пинка, Б92, Авале, Кошаве и других регионалних и локалних емитера. То је по себи разумљив, саставни и неопходан део наше службе.

4. Питање промене власничке структуре електронских медија у Србији не одређујем ја. У томе велику улогу нема ни Агенција којој сам на челу. То питање јасно одређују закони. Наше је само да, пред лицем јавности (наравно стручне, не таблоида), утврдимо да ли је закон поштован.

5. Ово је последњи пут да о овој теми, на медијске манипулације, одговарам на овај начин.

С поштовањем, Епископ јегарски др Порфирије председник Савета РРА

Back to top