Навигација

Саопштење Савета РРА са ванредне седнице одржане 18. фебруара 2011. године

Савет Републичке радиодифузне агенције одржао је данас ванредну седницу којој су присуствовали представници две телевизије са националним покривањем, Пинк и Хепи.

 

Разлози за хитно сазивање ванредне седнице налазе се у ескалацији вербалног и физичког насиља, као и жељи Савета да, свестан своје друштвене одговорности, учини све како би гледаоци у Србији били заштићени од малтретирања таквим садржајима.

 

Савет је на данашњој седници донео следеће одлуке:

 

Налаже се емитерима ТВ „Пинк“ и ТВ „Хепи“ да хитно из садржаја ријалити шоу програма отклоне све оно што крши Закон о радиодифузији и Кодекс о понашању емитера.

 

Савет РРА забрањује емитерима свако даље емитовање програма који својим садржајем тешко угрожавају физички ментални и морални развој малолетника  и  нарушавају достојанство личности.

 

Представници емитера су упозорени: 

  • да не смеју емитовати програме који оправдавају или подстичу насиље.
  • Да укину могућност конзумирања алкохолних пића и цигарета учесницима ријалити шоу програма, јер је то у супротности са Кодексом о понашању емитера.
  • Да у било којој форми репризног емитовања ријалити програма звучним сигналом сакрију целу реченицу у којој је изговорена псовка или увреда, а не само једну или две речи или чак део речи, као до сада.
  • Да и поред ознаке 18 телопом напишу упозорење да програм који следи може угрозити децу и омладину и да исто обавештење емитује у кајронима на сваких 5 минута.

Савет је у складу са својим овлашћењима донео одлуку да се против ТВ Пинк покрене прекршајни поступак.

 

Савет са жаљењем констатује да прекршајна пријава коју је у складу са законом поднео против телевизије Пинк за прекршај учињен током једног од ранијих ријалити програма још није добила судски епилог мада је та пријава поднета крајем 2009. године.

 

Савет ће од Министарства културе Републике Србије затражити да Народнoj Скупштини Републике Србије у што краћем року буде упућен Предлог измена и допуна Закона о радиодифузији на усвајање по хитном поступку, а којима би, попут праксе у неким земљама у окружењу, Савет РРА добио могућност да изриче директне финансијске санкције за прекршаје закона за чије спровођење има овлашћења, као и овлашћење да наложи привремену или трајну забрану емитовања поједине емисије.

 

Председник Савета РРА

Епископ јегарски Порфирије (Перић)

Back to top