Навигација

Допис Савета РРА у вези са Предлогом закона о кинематографији

Савет Републичке радиодифузне агенције разматрао је данас члан 18 предлога Закона о кинематографији којим се предвиђа да 20% средстава остварених од накнада коју емитери у складу са Законом о радиодифузији плаћају Републичкој радиодифузној агенцији, иста уплаћује Филмском центру Србије за подстицање домаће кинематографије.

 

Савет Републичке радиодифузне агенције упозорава да је члан 18 предлога Закона о кинематографији у директној супротности са чланом 34 Закона о радиодифузији  и Стратегијом развоја система јавног информисања у Републици Србији до 2016. године (Медијском стратегијом) коју је недавно усвојила Влада Републике Србије.

 

Савет Републичке радиодифузне агенције такође упозорава и да би примена поменутог члана угрозила даљи рад овог независног регулаторног тела.

 

Гаранција финансијске независности регулаторног тела би оваквим законским решењем била значајно нарушена што је у супротности са недавно усвојеном Медијском стратегијом којом се Република Србија обавезала да ће радити на институционалном јачању регулаторног тела из области радиодифузије, те да ће му омогућити да своју функцију извршава у потпуности и независно.

 

Савет напомиње да Републичка радиодифузна агенција од свог оснивања,  у складу са Законом о радиодифузији, суфицит уплаћује на рачун буџета Републике Србије, а да је коришћење тих средстава прецизирано Законом о радиодифузији. 

 

Савет Републичке радиодифузне агенције упозорава да би доношењем Закона о кинематографији који предвиђа било какав облик обавезе уплате средстава од стране Републичке радиодифузне агенције ка било коме осим буџету Републике Србије довело до сукоба два закона и њихове непримењивости, што би свакако требало избећи.

 

Савет Републичке радиодифузне агенције је током дана примио к знању усмену информацију да је Народној скупштини Републике Србије упућен амандман којим се предвиђа да уместо 20% од накнада емитера Републичка радиодифузна агенција има обавезу да Филмском центру Србије пренесе 50 одсто суфицита од својих прихода што као решење не угрожава функционисање Републичке радиодифузне агенције, али остаје у колизији са Законом о радиодифузији.

 

Без жеље да одлучује о коришћењу суфицита, који је сваке године све мањи како због умањења накнада за емитере због постојеће економске кризе тако и због губитка дозвола ТВ емитера чије фреквенције не иду на нове јавне конкурсе (због потребе слободних аналогних фреквенција у поступку преласка са аналагног на дигитално емитовање), Савет Републичке радиодифузне агенције подсећа на дискусије које су биле део јавне расправе у процесу доношења Медијске стратегије, а чији закључак је био да се суфицит Републичке радиодифузне агенција усмери у фонд који ће бити коришћен за помоћ емитерима који производе друштвено одговорне програме.  

 

Савет Републичке радиодифузне агенције такође напомиње да су умањење накнада и изостанак нових конкурса због потребе дигитализације значајно умањили буџет Републичке радиодифузне агенције и да ће наставком овог тренда  Агенција врло брзо доћи до тога да приходи буду у висини покривања трошкова рада Агенције чиме се угрожава егзистенцијални рад Агенције, а тиме и њена независност.

 

Републичка радиодифузна агенција

председник Савета

Епископ јегарски др Порфирије (Перић)

 

Back to top